
W poniedziałek 14 kwietnia świętowano w świetlicy szkolnej Dzień Czekolady. Celebrując obchody tego święta dzieci miały okazję zgłębić tajniki powstawania czekolady dzięki multimedialnej prezentacji zatytułowanej "Jak powstaje czekolada? Manufaktura czekolady BALDUNO". Uczestnicy poznali proces produkcji od ziarna kakaowca po gotowy wyrób, odkrywając fascynujące etapy przekształcania surowca w słodką przyjemność. Kolejnym punktem programu było omówienie 10 sposobów na czekoladę, czyli inspiracji dotyczących tego, co można zrobić z czekolady. Dzieci poznały różne kulinarne oraz kreatywne możliwości wykorzystania tego popularnego składnika. W trakcie zajęć zaprezentowano również fragment książki Anny Onichimowskiej "Dzień Czekolady", co pozwoliło na chwilę refleksji nad znaczeniem czekolady nie tylko w kontekście smaku, ale również jako elementu kultury i literatury. Na zakończenie dzieci wzięły udział w interaktywnej grze Kahoot na temat czekolady, sprawdzając swoją wiedzę w dynamiczny i angażujący sposób. Całe wydarzenie zwieńczone zostało degustacją gorącej czekolady, która umiliła uczestnikom ten słodki dzień.
















41-200 Sosnowiec
Kościelna 9
